Klubbhistoria

Fäktklubben Athos historik

Efter 1945 samlades några fäktentusiaster i Trollhättan, som då saknade fäktklubb. Dessa var verksamma inom försvarsindustrin, som då var stor i vår stad. Arne Boström var mannen som tog initiativet och blev klubbens förste ordförande. Intresset var stort och många anslöt sig.

Utan klubb ingen ordnad fäktning tyckte man, och så stiftades klubben i augusti 1946. I februari året därpå sändes klubbens stadgar till Västergötlands idrottsförbund (VIF) och i juni 1947 blev klubben ansluten till Svenska Idrottsförbundet och därmed Svenska Fäktförbundet.

Framgångarna uteblev inte. Bland damerna minns vi Louise (Cecilia) Olofsson och Ebba Bohlin, som snabbt fäktade upp sig på elitnivå. Göteborgs Fäktklubb fick stor respekt då för FK Athos värjlag, som vid ett tillfälle besegrade sina mer namnkunniga motståndare. Athoslaget utgjordes då av A. Gaufin, R. Helleberg och G. Tegner.

1951 blev E. Münther Athos Svenska junoirmästare. Femtiotalet blev framgångsrikt i herrarnas värja bl.a. med Athos-fäktare som Dick Sörensen som bl.a. vann SM-56, Rune Häffner, Gösta Vogel-Rhödin, Sten Ljungkvist, Lars Berlin m.fl.

Senare tillkom nya framgångar med talanger som Michael Gustavsson, Yan Ahlström, Lars-Göran Birnbach, Gabor Benkö m.fl. I damflorett firade Athos

triumfer genom Anna-Maria Benkö som b.la. vann Athos 25-års jubileum i värja. Under 70-talet tillkom nya Athosfäktare på svensk elitnivå. Jämte Anna-Maria Benkö märktes Håkan Johansson och Ingemar Hammarström. Listan kröntes en kort tid av Per Svensson som var rankad bland Sveriges ”10-i topplista”.

Om 70-talet var framgångsrikt för klubbens juniorer på herrsidan, kröntes 80-talet av en verklig fullträff då Christina Olofsson (Täng) vann SM i damvärja 1986, då hon tävlade för FK Athos.

FK Athos är numera en utpräglad ungdomsklubb. Ständigt nya namn bland dessa ungdomar utmärker sig. Fäktningsframgångarna kommer av bra tränare. I nära 40 år tränade Elof Gustavsson GFK och Athos fäktarna. Han efterträddes av Per Johansson från GFK som fortfarande efter tio år tränar Athos florett- och värjfäktare.

I oktober 2006 firade FK Athos under pompa och ståt sitt 60-års jubileum på Villa Stranna i Trollhättan. Sten Ljungkvist och Louise Olofsson var några av gästerna som hedrade klubben med sin närvaro.

FK Athos tackar

Sten Ljungkvist, som har sammanställt texten.

Uppdaterad: 20 SEP 2010 16:01 Skribent: Stefan Holst

Klubbens Historia.

Du kan nu läsa lite om klubbens historia här på vår hemsida.

Klubbhistoria

Klubben informerar.

Reklamen på denna sida tillfaller riksidrottsförbundet och är inte våra sponsorer.

RF tillhandahåller denna sida gratis för oss och vi kan på så sätt hålla nere våra kostnader.

Postadress:
FK Athos - Fäktning